KAN fase 3?

Partnerne i KAN har jobbet sammen siden 2020 og har i løpet av disse årene gjennomført 2 større prosjekter sammen, i henholdsvis “fase 1” og “fase 2”. Nå som fase 2 nærmer seg slutten har partnerne sett på hva som vil være viktig i tiden som kommer og mulig innhold i en fase 3.

KANs mål har helt siden etableringen i 2020 vært å få til økt informasjonsdeling og bedre løsninger rundt CCUS for avfallsbransjen. Samarbeidet har vært prioritert og har gitt resultater presentert i KANs håndbok “CCS for Avfallsforbrenning”.

Fase 1 og Fase 2

Frem til dags dato har KAN:

  • vurdert hvilke fangstteknologier som er best egnet for avfallsbransjen og for kostnadseffektiv CO2-fangst,

  • tilegnet seg utdypende kunnskap om optimal integrasjon av fangstanlegg,

  • fått bedre forståelse og økt kunnskap om fremtidige forretningsmodeller og muligheter, samt det regulatoriske rammeverket,

  • klarlagt løsninger for transport, logistikk og lager, og etablert kostnadskalkyler inkl. grensesnitt mot permanent lager, og

  • sammenfattet kunnskap og erfaringer og utviklet en felles posisjon som er fremmet og delt til ulike departementer, med lokale-, regionale- og nasjonale politikere og interesseorganisasjoner.

Partnerne har modnet sine CCS-prosjekter, men kommer ikke videre uten et langsiktig og forutsigbart rammeverk (nærmere beskrevet i KANs posisjon). Kommer dette på plass kan KANs 8 partnere tilsammen fange og lagre 1,3 millioner tonn CO2 fra sine anlegg.

Fase 3: Fokus på Verdikjeden for biogen CO2

Paralelt med behovet for et langsiktig og forutsigbart rammeverk og virkemidler, jobbes det aktivt med å finne muligheter for å redusere kostnader, og veien videre handler om å “regne hjem” CCS-prosjektene og herunder styrke alle ledd i CCS-verdikjeden. En mulighet kan være salg av CO2-fjerningssertifikater ettersom om lag 50% av CO2-utslippene fra avfallsforbrenning er biogene og sikrer CO2-fjerning. Denne muligheten er noe alle partnerne ser på i dag i større eller mindre omfang. Hafslund Celsio har jobbet med dette lenge og blant annet engasjert SEB for å få bistand til å selge karbonfjerningssertifikater fra kommende karbonfangst (CCS) på deres avfallsforbrenningsanlegg i Oslo. Mer om dette her: https://celsio.no/oslo-ccs/karbonfjerningssertifikater-fra-avfallsforbrenning

KAN vil, i tillegg til videre arbeid med deling av kunnskap og erfaring fra sitt CCUS-arbeid som i tidligere faser, se nærmere på potensialet for inntekter for fjerning av biogen CO2 gjennom salg av CO2-fjerningssertifikater, herunder:

·       Hvordan skal biogenandel i avfallet defineres?

·       Hvordan skal biogenandelen måles og dokumenteres

·       Hvordan ser regelverket for salg av CDR ut i dag på det frivillige markedet, og hvordan vil regelverket som utvikles nå se ut

·       Hvordan selge CDR credits fra avfallsforbrenning

·       Hva er dokumentasjonsbehovet for kjøper av CDR

·       Hvordan er dokumentasjonsbehovet for avfallskjeden med CO2-fangst mtp salg av CDR

Fase 3 vil kreve at KAN engasjerer bistand utenfor egne organisasjoner og har søkt støtte fra CLIMIT til arbeidet. Det er ventet svar ila tidlig høst.

Forrige
Forrige

Håndboken er nå digital

Neste
Neste

KAN på Arendalsuka