BIR, Forus Energigjenvinning og Eidsiva Bioenergi får støtte av ENOVA!

Enova har tildelt støtte til åtte aktører fordelt på ni prosjekter, til en samlet sum på 198,4 millioner kroner. Tildelingen skjer som del av programmet Forstudie karbonfangst 2030, som skal bidra til at bedrifter får utført forstudier for å komme nærmere et konkret industrielt fangstanlegg for CO2 som kan være i drift innen år 2030. Forbrenningsbransjen kom godt ut med 4 vinnere. I tillegg til KAN sine medlemmer BIR og Forus Energigjenvinning, fikk også Carbon Centric støtte til to av sine prosjekter, ett av dem er hos Eidsiva Bioenergi på Trehjørningen.

- Vi er glade for å kunne støtte Forus Energigjenvinning og BIR i sitt arbeid med videre utvikling av disse spennende karbonfangstprosjektene. Karbonfangstteknologi vil spille en avgjørende rolle i overgangen til et lavutslippssamfunn, og disse prosjektene er viktige skritt i riktig retning, sier administrerende direktør i Enova Nils Kristian Nakstad. 

Nå tar prosjektene virkelig fart. «Det betyr mye for oss å vinne frem i en slik konkurranse”, sier prosjektdirektør Audun Aspelund. “Utredningen er et stort løft for oss og vi var avhengige av støtte til prosjektmodning for å kunne ta det videre. I tillegg skaper dette tro på eget prosjekt, både hos oss i Forus Energigjenvinning og våre hovedeiere IVAR og Lyse.  

“Nå blir det stor fart i prosjektet vårt i BIR”, sier daglig leder i BIR Ressurs Atle Pedersen. “Vi har fått med oss Eviny Termo, fjernvarmeleverandøren i Bergen, som partner i prosjektet for å sikre effektiv integrering mellom forbrenning, fjernvarme og fangst.” 

Carbon Centric har fått støtte til to av sine prosjekter hvor den ene er knyttet til karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget til Eidsiva Bioenergi på Hamar. Eidsiva Bioenergi har hatt en intensjonsavtale med Carbon Centric hvor en har vurdert muligheten for etablere karbonfangst. Vi i Eidisva har glade for at Carbon Centric har fått tildel støtte til dette prosjektet og ser frem til det videre samarbeidet med Carbon Centric.

Både Atle og Audun er tydelige på at det er viktig at de andre avfallsforbrenningsanleggene i KAN som ikke har mottatt støtte for modning av prosjekter også må med. “Vi er derfor glade for at ENOVA allerede nå snakker om en ny runde”, sier Atle. “Vi må ha alle med”, svarer Audun, “vi skal nå målet til KAN om å fange inn 1.3 millioner tonn CO2”.

Fakta: BIR fikk 28.6 MNOK. Forus Energigjenvinning 11.25 MNOK, Eidsiva Bioenergi/Carbon Centric 12.2 MNOK. Forus har tidligere fått tildelt 7,6 MNOK av ENOVA i tidligere utlysninger.

Forrige
Forrige

KAN på tur til København 13.-14. mars 2024

Neste
Neste

CO2-avgiften skal evalueres